Nie ma żadnych wymagań glebowych ani stanowiskowych. Co ciekawe, rozmnaża się przy pomocy odkładów i rozłogów, oznacza to, że wystarczają jej wychodzące spod ziemi kłącza oraz przygięcie łodygi do podłoża. Nie potrzebuje do tego nasion!
Kiedyś była uważana za diabelski chwast z uwagi na wszędobylskość i zadziwiające właściwości zdrowotne.
Poznaj niezwyczajną pokrzywę zwyczajną.
Zawiera:
wapń, żelazo, fosfor, siarkę, mangan, krzem, sód i jod, witaminy
z grupy B, witaminę K, prowitaminę A, witaminę C. Ponadto
flawonoidy i garbniki, aby chronić naszą skórę przed procesami
starzenia. Co więcej, jest bogata w serotoninę, która poprawi
nastrój równie skutecznie jak kilka kostek czekolady! Jest
naturalnym antybiotykiem, podobnie jak czosnek, dlatego doskonale
walczy z przeziębieniem, szczególnie, gdy męczy nas stan zapalny
zatok lub nosa. Niezwykłe jest, że działa antyalergicznie, co
docenią chorujący na katar sienny. Ma działanie antybakteryjne i
wzmacniające organizm.
*Z
uwagi na dużą zawartość żelaza jest zalecana przy anemii,
poprawia krzepliwość krwi, usprawnia krążenie.
*Ma
działanie moczopędne. Oczyszcza dzięki temu organizm z toksyn.
Pomaga uporać się ze zmianami trądzikowymi na skórze. Jest
zalecana osobom z piaskiem w nerkach, ponieważ usprawnia jego
wydalanie.
*Stanowi
okład na kłopoty trawienne, a także wrzody żołądka.
*Przyjmowana wewnętrznie pobudza
porost włosów.
Stosowana w formie płukanki i wcierek ogranicza
przetłuszczanie się skóry głowy.
*I
najlepsze. W Grecji stosowano ją jako środek na płodność i
afrodyzjak z uwagi na działanie usprawniające krążenie. Pito sok,
mieszając z winem i rodzynkami.
Komu
nie wolno
*Nie
jest zalecana kobietom w ciąży i małym dzieciom, bo nie ma badań,
które potwierdzałyby bezpieczeństwo działania. Przyjmowanie po
konsultacji lekarskiej.
*Nie
powinny jej pić kobiety z chorobami dróg kobiecych (polipy) i
skłonnością do krwotoków.
*Nie
należy łączyć z lekami obniżającymi poziom cukru, bo nasila ich
działanie.
*Blondynki
nie powinny robić płukanek z pokrzywy, bo ich włosy mogą nabrać
odcienia zieleni.
Pokrzywa
rośnie aż do listopada, ale zbieramy ją w okresie od maja do
września.
Należy
zaopatrzyć się w koszyk i bawełniane rękawiczki. Nie wolno używać
gumowych, bo znajdujący się w pokrzywie sok, wchodzi w reakcję z
gumą i mocno nas poparzy.
Najlepiej
zbierać całe rośliny. Łodygi i kłącza wykorzystuje się na soki
i nalewki, a liście na herbatki i płukanki.
Zebrane
okazy możemy suszyć rozkładając równomiernie na słońcu lub w
suszarce do grzybów.
Leniuszki
i nadwrażliwi na oparzenia mogą zakupić herbatkę z pokrzywy w
aptekach lub gotowy susz w sklepach zielarskich. Są równie
wartościowe. Nasze zbiory będą jednak aromatyczniejsze i świeższe.
Stosowanie
Herbata
czyli napar – świeże listki parzymy około 2-3minut, suszone
10.
Dwie
łyżeczki suszu zalewamy szklanką wody o temperaturze około 95
stopni, co oznacza zalanie wrzątkiem, który przestał chwilę temu
bulgotać.
Możemy skorzystać z herbatek dostępnych w aptekach i sklepach. Czytajmy tylko skład.
Możemy skorzystać z herbatek dostępnych w aptekach i sklepach. Czytajmy tylko skład.
Pijemy
najlepiej na czczo.
Herbaty
nie należy słodzić, gdyż zmniejsza to jej dobroczynne
właściwości.
Jeśli
trudno nam się przyzwyczaić do jej smaku, można zaparzać wraz z
melisą, rumiankiem lub skrzypem.
Nie
należy spożywać więcej jak 2-3 szklanki dziennie.
Podczas
przyjmowania, należy uzupełniać płyny, przyjmując na szklankę
pokrzywy dodatkową szklankę płynu.
Przyjmujemy
przez 2-3 miesiące codziennie, po tym czasie należy zrobić
przynajmniej miesięczną przerwę.
UWAGA
Po pokrzywie zwykle ma miejsce wysyp w postaci... pryszczy. Dzieje się tak po około tygodniu-dwóch przyjmowania zioła (hihi!) i trwa przez dwa tygodnie. Po tym czasie skóra powinna wrócić do normy i wyglądać coraz ładniej. Jeśli tak nie jest, należy przypilnować ilości przyjmowanych płynów. Jeśli nadal trwa, rezygnujemy, gdyż widocznie nam nie służy.
UWAGA
Po pokrzywie zwykle ma miejsce wysyp w postaci... pryszczy. Dzieje się tak po około tygodniu-dwóch przyjmowania zioła (hihi!) i trwa przez dwa tygodnie. Po tym czasie skóra powinna wrócić do normy i wyglądać coraz ładniej. Jeśli tak nie jest, należy przypilnować ilości przyjmowanych płynów. Jeśli nadal trwa, rezygnujemy, gdyż widocznie nam nie służy.
Sok
– przygotowujemy z pędów po sparzeniu, mieląc w sokowirówce.
Stosować 1-2 łyżek dziennie. Wyśmienicie smakuje z miodem i w
takim wydaniu nie powoduje to utraty jakichkolwiek właściwości.
Przygotowuje
się ją wyłącznie z najmłodszych listków z samego czubka
rośliny, bo są najdelikatniejsze. Należy je posiekać, przesmażyć
z czosnkiem i cebulką na patelni a potem zagotować w rosole z
dodatkiem warzyw. Można zmiksować na krem. Doprawia się solą,
pieprzem i gałką muszkatałową.
Podobnie
ma się rzecz ze... szpinakiem z pokrzywy. Podobno smakuje
identycznie. Liście należy obgotować 2 minuty we wrzątku, by
pozbyć się kłujek. Następnie drobno zmielić i dusić na maśle
do miękkości z mlekiem, czosnkiem solą i gałką.
Tonik
– do przemywania twarzy, nacierania skóry głowy lub moczenia
stóp. Działa silnie przeciwgrzybicznie i antybakteryjnie.
Na
litr wody bierzemy dwie garści suszonych lub świeżych pokrzyw
(całych). Pozostawiamy je tak na całą noc. Następnie zagotowujemy
i studzimy. Przechowujemy w lodówce około tygodnia.
Ważna uwaga na koniec
Dziękuję Czarownicującej za zwrócenie uwagi! :*
Pokrzywa może uczulać. To, że jest naturalna nie świadczy o tym, że nie jest alergenna. Jeśli wywołuje kłopoty trawienne czy wysypowe, powoduje złe samopoczucie, bóle głowy, to ją odstawiamy.
Ważna uwaga na koniec
Dziękuję Czarownicującej za zwrócenie uwagi! :*
Pokrzywa może uczulać. To, że jest naturalna nie świadczy o tym, że nie jest alergenna. Jeśli wywołuje kłopoty trawienne czy wysypowe, powoduje złe samopoczucie, bóle głowy, to ją odstawiamy.
Ciekawostki:
*W
liściach pokrzyw można przewozić ryby i raki, wówczas nie psują
się.
*W
XVII wieku używano pokrzyw w tkactwie, wyrabiając z jej włókien
odzież, liny i sieci.
*Używana
w piwowarstwie do zaprawiania piwa.
*Na
wsiach uważano ją za diabelską roślinę. Miała chronić przed
uderzeniem pioruna w gospodarstwo. W tym celu, tuż przed burzą,
palono ją a dymem okadzano obejście.
Teraz
nikt, przechodząc obok pokrzywy, nie powie „wstrętne zielsko”.
Piję pokrzywę i skrzyp od początku miesiąca i mam nadzieję że przyniesie efekty:D a o zupie słyszałam ale chyba się nie pokuszę:D
OdpowiedzUsuń:D:D
UsuńDaję im tak.. ze dwa miesiące ;)
Ja pije pokrzywę już od roku. W sensie nie czytałem nic w necie, tylko po prostu zacząłem pić. Działa na cerę zdecydowanie.:) Nie mam żadnych pryszczy a twarz jest gładka. Mam zdrową skórę ale czasami mi się raz na jakiś czas pojawiał jakiś "gniot", po pokrzywie 0.:) Polecam
Usuńoo, tonik z pokrzywy mnie zaintrygował :) może zrobię sobie jakąś wersję "mini" na przetestowanie :)
OdpowiedzUsuńTo czekam na notkę Twoim na blogu :))
UsuńOj powiem ;)
OdpowiedzUsuńMoże uczulać :(
osz Ty :D
UsuńAle co racja, to racja. Nic nie wspomniałam o możliwości alergii.
Że ziołowe, nie znaczy, że wolne od uczuleń.
Dzięki wrażliwcu ;)
Myślę, że w herbacie byłaby do przełknięcia :)
OdpowiedzUsuńMi zawsze babcia powtarzała jak się oparzyłam pokrzywą, że teraz boli, ale to na zdrowie :)
:))
UsuńJak mi tak mówili, to myślałam, że to forma pocieszenia, zmyślona na potrzeby chwili ;)
Super artykuł, jak zawsze ciekawie podane informacje i można się dowiedzieć czegoś nowego ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię herbatkę z pokrzywy, ma świetny smak, a tą zupą pokrzywową to mnie zainteresowałaś! Pysznie wygląda na zdjęciu :D
Dziękuję :)
UsuńJa też bardzo lubię herbatkę z pokrzywy :) Uważam, że jest wyjątkowo smaczna.
Na zupkę się nie skusze, bo nie cierpię zup, ale "szpinak" chyba kiedyś wypróbuję :D
Uwielbiam pic herbatkę z pokrzywy :)
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubie smak pokrzywy i skrzypu, niestety jestem chyba uczulona bo mam po tych ziolkach niekonczacy sie wysyp :( Robilam pare podejsc i zawsze to samo :(
OdpowiedzUsuńWysyp po pokrzywie rozpoczyna się jakoś po tygodniu-dwóch regularnego picia i trwa około dwóch. Jeśli po tym czasie się nie kończy, to znaczy, że pokrzywa Ci nie służy. Chyba zapomniałam o tym wspomnieć w notce, muszę koniecznie dodać.
Usuńponad miesiąc piłam pokrzywę i na szczęście nic mnie nie wyspało ;)
OdpowiedzUsuńszczęściara :D ja należę do pokrzywo-pasztecików ;)
UsuńHmm... Same superlatywy ;) A pokrzywa wypłukuje witaminy B tak bardzo potrzebne naszym włosom i paznokciom :(
OdpowiedzUsuńNie pokrzywa, tylko skrzyp wypłukuje witaminy z grupy B. Pokrzywa jest bogata w tą witaminę ;)
UsuńPlotka powstała na wizażu i była podawana tak długo, aż większość ludzi całkowicie ją przyswoiła, a nie jest to prawda :)
Słyszałam sporo dobrego o pokrzywie, jednak na nic jeszcze się nie zdecydowałam, a źle i czas to zmienić. Pozdrawiam i dodaję do obserwowanych :)
OdpowiedzUsuńjedna z moich ulubionych herbat ;) jednak będzie trzeba dostawić, bo już prawie 3 miesiące są ;)
OdpowiedzUsuńOj tak, zrób miesięczna przerwę :) A potem wrócisz do nałogu ;)
Usuńja nie zauważyłam efektu po regularnym piciu skrzypu i pokrzywy, ale tak się przyzwyczaiłam do smaku że do tej pory czasem piję.
OdpowiedzUsuńoo jedną rzecz zauważyłam, zdecydowanie są moczopędne :D
Nie ma to jak sobie chlapnąć ;)
UsuńA siusiowa jest baardzo. Ja zawsze piję, gdy nie muszę nigdzie wychodzić, bo inaczej desperackie poszukiwania toalety tudzież krzaczka, gwarantowane ;)
Tak ja też zdecydowanie piję w domu i nie przed snem.
UsuńA co tam, takie napoję to ja mogę pić i pić :) Chociaż jak wiadomo w ograniczonych ilościach
Z moimi zdolnościami malowania paznokci to by nie wyszło :P
OdpowiedzUsuńI tak bywa ;)
UsuńNie wiem, czy to błąd bloggera, ale nie widzę Cię w obserwujących? ;)
moja mama robi sok z pokrzywy z cytryną i pomarańczami :D pyszny jest. Można go rozpuszczać w wodzie mineralnej, bardzo orzeźwiający, idealny na lato :D
OdpowiedzUsuńAle fajna mama! Super przepis!
UsuńMoja Droga,
OdpowiedzUsuńCzy to info o wypłukiwaniu witamin z grupy B jest w końcu prawdą czy nieprawdą ? Bo w internecie są sprzeczne informacje ... niektórzy zdecydowanie twierdzą, że je wypłukuje i że pojawiają się zajady. Inni też podają, że wypłukuje magnez ...
Może wypłukiwać magnez i niektóre witaminy z grupy B, jeżeli jest pita w większych ilościach niż 2 porcje dziennie. Dlatego warto skojarzyć jej picie z zażywaniem lub piciem drożdży, które uzupełniają od razu te niedobory, zapobiegając lataniu powieki i zajadom.
UsuńDlaczego "może wypłukiwać", bo każda z nas prowadzi inną dietę, jeżeli jest bogata w magnez i wit z gr B, nie będziemy odczuwać ich niedoborów ;)
Ja mam pytanie. Czy można pić herbatkę biorąc tabletki antykoncepcyjne? Zaczęłam pić bez konsultacji i mam nadzieję, że nie wyjdzie mi ma niezdrowie:-) . Olga.
OdpowiedzUsuńMam wazne dla mnie pytanie:Dlaczego nie wolno uzywac pokrzywy przy miesniakach i nadmiernych krwawieniach miesiaczkowych? Lekarz i zielarz zalecili pic sok na ponoc niezwykle szybka poprawe hemoglobiny.Prosze o jakies linki do dokladniejszych informacji naTEN temat.Jestem zdezorientowana :-((/catty_ie
OdpowiedzUsuń