czwartek, 5 kwietnia 2012

Drożdże. Nie tylko do ciasta


Prawdziwa bomba dobroczynnych substancji odżywiająca ciało i włosy! Zawierają aż kilkanaście witamin, najważniejsze to te z grupy B: biotyna (zwana witaminą H lub B7) oraz sole mineralne takie jak cynk, chrom, żelazo i wapń. Zawartość kwasu foliowego pozytywnie wpływa na rozwój płodu, gdyż ogranicza występowanie wrodzonych wad cewy nerwowej u dzieci.


Witaminy z grupy B to naturalne antyoksydanty, czyli substancje o działaniu antystarzeniowym na nasz organizm. Niech przekona Was fakt, że przeciwutleniacze stosuje się w żywności, żeby przedłużyć termin jej trwałości. Wpływają na prawidłowe funkcjonowanie skóry i włosów. Dlatego są zalecane przy trądziku i wypadaniu włosów.
Cynk. Bierze udział w mineralizacji kości, usprawnia proces gojenia się ran, wzmacnia odporność. Reguluje ciśnienie krwi, redukuje zachorowalność na choroby serca. I, co ważne dla panów, zwiększa produkcję plemników.
Chrom. Zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę, więc ogranicza ochotę na słodycze. Zwiększa syntezę dobrego cholesterolu, zmniejszając ryzyko zawału serca.
Żelazo. Groźny jest niedobór, który prowadzi do niedokrwistości.
Wapń. Jak w reklamie, odpowiada za mocne i zdrowe kości.


Mało kto wie, że dużo lepiej drożdże pić, niż łykać w formie suplementów. Tabletkowe wchłaniają się tylko w 30-40 % a te prawdziwe są całkowicie przyswajalne. Nadmiary witamin z grupy B są wydalane z moczem, więc trudno je przedawkować. Co więcej, drożdże piekarskie „wychodzą” taniej od syntetycznych.


Wybierajmy drożdze Babuni, a nie Piekarskie. Te pierwsze znacznie lepiej się rozpuszczają, nie tworzą glutów, nie ciagną się i znacznie ładniej pachną. Cena to około 1zł za kostkę.


Jak przygotować ten napój bogów?


Drożdże koniecznie zabijamy! Jeśli tego nie zrobimy, będą przeprowadzać procesy fermentacji kosztem naszego układu pokarmowego. Skończy się to wzdęciem, bólem brzucha, rozwolnieniem i ogólnie złym samopoczuciem.


Drożdże giną w temperaturze już około 80 stopni, ale należy zalewać je wrzątkiem, a to dlatego, że wyjmujemy je z lodówki i nim temperatura dotrze do ich wnętrza, może ulec znacznemu ochłodzeniu i grzyby przeżyją. Należy więc zagotować mleko lub wodę. Zalać dobrze pokruszone drożdże i na chwilę odstawić. Po paru minutach łatwo dadzą się wymieszać. Wtedy dopiero można je posłodzić, a jeśli ktoś woli wersję na ostro, może dodać odrobinę pokruszonej kostki rosołowej. Znajdą się tez wielbicielki wersji na cappucino, które dodają do mikstury kawy i wersji soté, które nie dodają nic.


Drożdże mają charakterystyczny smak i zapach, niektórym trudno się do nich przekonać, ale ze względu na dobroczynne właściwości, warto. Dobrze jest spróbować kilku metod picia. Nawet jeśli ma to być ta na jeden haust z zatkanym nosem. Najlepiej smakują, póki są ciepłe.
Osobiście piję je z miodem lub cukrem, lekko ostygnięte w ilości 1/4 kostki, zalewane pół szklanki wrzątku. Nie ma wskazań, jaką ilość należy spożywać jednorazowo, ale nie powinno to być mniej jak dwie łyżeczki dziennie.


Wielbicielki słonych smaków mogą łączyć drożdże z odrobiną kostki rosołowej.


Można też zalewać je mlekiem. 
Pojawiały się doniesienia, że mleko się nie nadaje, bo ma niższą temperaturę wrzenia. Otóż, mleko nie ma temperatury wrzenia. Ma ją zawarta w mleku woda! I jest to 100stopni. Dlatego możemy zalewać drożdże na równi wodą, jak i mlekiem. 


Aby kuracja się udała, należy pić je systematycznie, a więc codziennie przynajmniej przez 2 tygodnie do 3 miesięcy, a następnie zrobić miesięczną przerwę.
   
Efekty
Początkowo możemy się spodziewać to wysypu trądzikowego, ale nie należy przerywać z tego powodu kuracji, bo to stan przejściowy. Zauważalnymi efektami kuracji będą różana cera i szybszy porost włosów i paznokci. Niestety, efekt działania pod względem przyspieszenia wzrostu jest indywidualny i może być tak, że nie będziemy podatne na ta mozliwość.

Moje wyniki 
2cm przyrostu włosa w ciągu miesiąca, co widzę po odroście, już w drugim miesiącu stosowania. Mój zwykły, przeciętny porost to 1,2cm. 
Włosy przetłuszczają się znacznie mniej, mogę je myć co 3-4 dni, a zwykle myję co drugi.
Cera idealna.  

8 komentarzy:

  1. Ja piję drożdże zalane gorącym mlekiem i w takiej postaci mi smakują najbardziej. Dopiero zaczęłam popijać ten eliksir, więc się nie wypowiem nt. efektów odnośnie włosów, ale w każdym bądź razie paznokcie mam teraz ładne, takie różowe, a wcześniej często miewałam takie białe plamki - odkąd piję drożdże ten problem znikną, więc POLECAM DROŻDŻOWY NAPÓJ ;-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ktoś nie znosi smaku proponuję koktajl drożdżowo bananowo jogurtowy:-) pisałam o nim u siebie na blogu i pijam taki od kilku miesięcy:-) tylko tak przyswajam w smaku drożdże:)

    OdpowiedzUsuń
  3. można prosić o link do koktajlu drożdżowo bananowo jogurtowego ??:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ?
      Nie znam takiego napoju. Ciekawy przepis!

      Usuń
  4. Jedną taką trzymiesięczną kurację mam za sobą i efekty były wspaniałe - może nie dorobiłam się jakiegoś ekscytującego przyrostu włosów, ale udało mi się wyhodować dużą ilość baby hair ;) Ostatnio chciałam wrócić do drożdży, ale pojawił się problem. Biedronka zmieniła nasze cudo nie tylko pod względem opakowania... Te drożdże kompletnie nie chcą się rozpuścić!
    Mysiu, czy znasz może jakiś zamiennik?

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy picie drożdży może w jakikolwiek sposób kolidować z tabletkami anty? Coś komuś wiadomo może na ten temat?

    OdpowiedzUsuń
  6. Hey mam pytanie, bo mam ciemny błąd włosów chciałabym mieć taki kolorek tylko że nw jaki to kolor?? http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://1.bp.blogspot.com/-wh2sP0FCjOA/U9TYOA-0QdI/AAAAAAAAJ1E/AE4yh5d2AIE/s1600/br%2525C4%252585zy1.png&imgrefurl=http://kasia-skalska.blogspot.com/2014/07/hair-domowe-sposoby-na-wosy-brazowe_28.html&h=386&w=1299&tbnid=uV53LSQ1l-N8pM:&zoom=1&docid=T_SnYkgAMl6TyM&ei=WN4ZVZ6JOoHzsgHjgYKAAQ&tbm=isch&client=ms-android-samsung&ved=0CC0QMyglMCU4ZA

    OdpowiedzUsuń